Co se pod slovem „dobrý“ skrývá?

Dnes se budeme bavit o jídle. Ne jen tak ledajakém, ale o dobrém jídle. Dobrého jídla je všehovšudy dostatek, mnohdy se musí člověk poptat či podívat na internet, spousta z nás ale ví o místě, kde můžete utratit vaše peníze a víte, že to bude vždycky dobrá investice. Každý z nás má nějaký svůj oblíbený podnik, kde si rád zajde na něco dobrého – tedy ono dobré jídlo. Spousta z nás si ale myslí, že dobré jídlo je levné jídlo a že je toho hodně. Je třeba vyvrátit tento zažitý mýtus, že aby se člověk „dobře“ najedl, musí toho mít hodně a musí to být aspoň skousnutelné.

steak se zeleninou a přílohou na dřevěném podnose v restauraci

Je chyba považovat jídlo za dobré pouze proto, že ho dělají hodně a že není spálené na škvarek. Standardy Čechů, co se týče jídla, jsou dlouhodobě na bodě mrazu, tedy alespoň té valné většiny. Někdo by řekl, že přeci nemáme jako Němci na to, chodit neustále do nějakých restaurací a nóbl podniků – to ale samozřejmě nikdo nechce. Nemusíte nikde chodit každý den, mnohdy si stačí jednou za měsíc či za dva zajít do pěkné restaurace na skutečně dobré jídlo. A to, že zaplatíte za porci více jak sto padesát korun? To je bohužel standard, ovšem řada lidí si neuvědomuje, že zatímco někde v závodě dostanete hromadně vařené jídlo v hodnotě 5 korun, v restauraci si platíte nejen za servis, ale také za zkušeného kuchaře, který pracuje s kvalitními surovinami. Jsou restaurace, které na to kašlou, ale to neznamená, že to tak dělají všichni. V každém městě se najde minimálně jedna restaurace, kde se opravdu vyplatí investovat do jídla klidně i ty dvě stovky.

pečené borůvkové buchty s polevou

Mnohdy je největší zábranou lidí zdánlivě vysoká cena, protože jsou zvyklí na polévku za 25 a smažený řízek s bramborem za 75. Nemůžete ale čekat, že je něco takového dobré, natož pak plnohodnotné jídlo. Raději si zajděte do nějaké lepší restaurace, oblečte si něco formálnějšího než tepláky a objednejte si třeba steak, pokud jste ho nikdy neměli, nebo zajděte k Indům na vindaloo! Rozšiřujte obzory a ten řízek za 75 už nikdy nebude chutnat tak, jako předtím.